Tempo života kojim živimo nam ograničava vreme i za trening i za istezanje, ali važno je da to uradite zbog zdravlja i kondicije. „Strečing“ je izuzetno važan za regeneraciju tela svakoga ko je fizički aktivan.

Jedna od najboljih stvari koju ćete postići istezanjem jeste to što ćete povećati felksibilnost. Veća fleksibilnost vaših mišića smanjiće rizik od povrede zglobova, ligamenata, kostiju i mišića. Istezanjem će se povećati protok krvi u mišićima što će uticati na dostvaljanje više kiseonika i hranljivih materija čime će se ubrzati oporavak mišića nakon vežbanja.
Preskakanje istezanja dovodi do većeg rizika za dobijanje povreda, dok redovnim istezanjem i pre i posle treninga povećavate performanse i oporavak mišića.

Pitate se koje je važnije – zagrevanje pre ili istezanje nakon treninga? Sledi malo više o tome…

 

Istezanje PRE treninga (zagrevanje)
Ova vrsta istezanja je dinamička. Cilj nam je da serijom funkcionalnih vežbi koji imitiraju specifične pokrete iz sporta, priprema telo za napore na samom treningu. Istezanje pre vežbanja pomaže mišićima, vezivnom tkivu i zglobovima da se zagreju, dajući nam veći opseg pokreta. Ono povećava temperaturu, što može olakšati rad mišićima.
Istezanje pre treninga takođe šalje poruku nervnom sistemu da je vreme da se pokrene. Kao rezultat toga, koordinacija i broj otkucaja srca se može povećati i osnovne mišićne grupe (kao što su gluteus, mišići leđa i stomaka) će početi da rade za nas.
Istezanje POSLE treninga
Druga vrsta istezanja jeste statičko istezanje. Koristimo ga na samom kraju treninga, jer služi da se mišići istegnu dok se telo nalazi u stanju mirovanja. Sastoji se iz raznih tehnika kojima se postepeno mišić istegne do određene granice u trajanju od 15 do 60 sekundi. Osećaj koji imate u mišićima jeste osećaj blage zategnutosti do granice bola, ali ne preko nje. Ovo istezanje je fokusirano je na izduživanje mišića.

 

Pravila su jasna. Zagrejte se pre treninga i obavezno se istegnite poste treninga. Sigurno ćete osetiti eve efekte vežbanja.