”Ono što nas ne ubije – to nas ojača!” 🙂

Šta je uopšte upala mišića?

Upala mišića, još poznata i pod nazivom “muskulfiber”, manifestuje se kao osećaj bola u mišićima koji su bili aktivni tokom fizičkog napora otprilike dan do dva po njegovom završetku. Bol je najsnažniji od 24 do 72 sata nakon treninga. Osim bola, manifestuje se i kroz zategnutost i krutost mišića pa se zbog toga na nju gleda kao nešto negativno, dok je ona upravo suprotno – sasvim obična i normalna pojava kada se mišići podvrgnu treningu odgovarajućeg intenziteta i trajanja. Svaki intenzivan mišićni rad dovodi do stvaranja i nakupljanja mlečne kiseline. Otkriveno je da mlečna kiselina igra glavnu ulogu u stvaranju energije tokom vežbanja. Količina stvaranja mlečne kiseline u mišićima zavisi od utreniranosti. Dakle, mlečnu kiselinu ne treba gledati kao neprijatelja organizma, već naprotiv, ona obezbeđuje gorivo za mnoga tkiva i pomaže u iskorišćavanju ugljenih hidrata.

Do upale mišića obično dolazi nakon napornog i intenzivnog treninga ili nakon nekog treninga koji ne praktikujemo redovno, i na koje naše telo do tada nije naviklo. Najčešće se dešava početnicima, ljudima koji su dugo bili neaktivni, a oni koji redovno treniraju, mogu imati blaže upale, koje previzilaze lakše.

Mnogi se ”plaše” upale mišića i na to gledaju kao na nešto jako loše, ali ako i sami oslušnete svoje telo, i ako budete pratili kada i šta radite, shvatićete da se ta upala pojavljuje baš iz gore navedenih razloga, i da je to potpuno normalna stvar.

 

Postoji akutna i odložena upala mišića. Prva se javlja odmah nakon treninga, i obično veoma kratko traje. Odložena ili tzv.”prava” upala mišića se javlja u periodu 24-72 sata nakon treninga i bol može biti nešto jači. Upala ne zavisi prvenstveno od intenziteta treninga, već i od vrste mišićnog rada. Ukoliko je bol veoma jak i traje duže od 7 dana nakon treninga, moguće da se radi o povredi mišića i tetiva tokom vežbanja, i neophodno da prestanete sa vežbanjem i obratite se lekaru.

 

Da bi se upale eventualno izbegle, potrebno je redovno vežbanje, kako bi se sami mišići i navikli na konstante napore, ali prvenstveno i način života – potrebno je unositi dosta vode, zdravije se hraniti, spavati dovoljno, unositi dnevnu dozu magnezijuma i vitamina/minerala, dobro zagrevanje i istezanje…

”Prirodni” lekovi mogu uvek pomoći – đumbir, jabuke, ananas, riblje ulje, trešnje, orah, magnezijum, vitamin D… Takođe, posle treninga vas uvek može dobro opustiti topla kupka, lagana masaža mišića (npr.gelovima koji hlade) ili hladne obloge. Ali ono što je najvažnije da zapamtite i što je jedna velika istina- “klin se klinom izbija”.

Znači, još jedan trening ili ”aktivan odmor’, bitno je samo da se pokrenete i da ne čekate da prođe samo od sebe.

Samo jako! 🙂

 

Jovana Neđić