Kada odlučimo da sprovedemo detoks program, veoma je bitno da to uradimo kako treba.
Postoje neke osnove, koje bi trebalo ispoštovati. U nastavku teksta pročitajte kako bi sve to trebalo da izgleda 🙂

 

Što se bolje pripremite – to će ”prelazak” na sokove biti lakši. To znači da nekoliko dana pre detoksa smanjite unos svih onih lepih i ukusnih jela, kao i da izbacite sledeće – kafu, šećer, alkohol, meso i mlečne proizvode… Dakle, bilo bi poželjno da ishranu bazirate na unosu voća, povrća, ribe i slično. 
DOBRO ZAPAMTITE – PRIPREMA JE KLJUČ!
Počnite na vreme da isključujete čvrstu hranu i navedene namirnice, jer se u suprotnom sigurno NEĆETE dobro osećati na kraju prvog dana detoksa. Zato počnite odmah! Što ste bolje pripremljeni, bolje i lakše ćete proći kroz dane detoksa.

 

Potrebno je da sokove pijete po numeričkom rasporedu, u dogovoru sa vašim ličnim fitnes instruktorom, na svakih 2,5 – 3 sata. Poslednji, od ukupno 5 sokova, popiti minimum 2 sata pre spavanja.
Uz sokove, veoma je važno da pijete što više vode! Naši sokovi obezbeđuju žive hranljive materije koje su organizmu potrebne, a voda je ta koja eliminiše toksine iz ćelija i ”nosi” ih napolje.
Voda je veoma važna tokom procesa čišćenja organizma, jer oslobađa organe i telo od toksina. Dozvoljeno je i konzumiranje BILJNIH čajeva, kao i zelenog čaja.
Bilo bi idealno da ubacite i laganu šetnju ili istezanje, jer će vam biti zahvalno. Takođe, ako ste u mogućnosti, priuštite sebi relaks masažu, saunu ili tursko kupatilo.
 
Kada se tkiva oslobađaju od toksina, oni ulaze u krvotok, i to je razlog svih ,,simptoma detoksa’’. Nema mesta brizi – u pitanju je prolazna kriza! Koji simtomi se mogu javiti? Glavobolja, umor, nesanica, tromost, dijareja, mučnina, suva usta, pojačan fokus i energija, kao i seksualna želja…

 

Dani nakon detoksa podjednako su važni kao i dani pre detoksa i sam proces detoksikacije organizma. Preporučujemo vam da se prvog dana vaša ishrana bazira na bistrim supama i svežem voću i povrću. Od drugog dana počnite i sa grilovanim i povrćem pripremljenim na pari, a mahunarke ubaciti tek trećeg dana. Četvrtog dana se postepeno može uvesti riba ili meso – po mogućstvu belo. Mlečni proizvodi bi trebalo da budu poslednji kojima ćete se vratiti.
Najbolja za vaše telo je zapravo ishrana bazirana na 80% sirovom voću i povrću, čime održavate alkalni balans. Dokazano je da povišena kiselost organizma jeste osnova za stres, umor, upale, gojaznost i slabljenje imunog sistema.