Ljudsko telo poseduje detoksikacione kapacitete i kada su uslovi življenja i ishrane umereni, taj se proces sasvim efikasno odvija. Međutim, sveprisutni stres, manjak fizičke aktivnosti, zagađenje životne sredine, pogrešne navike u ishrani, negativni emocionalni naboj i sve slabiji kontakt s prirodom, dovode do ogromnog opterećenja detoksikacionih mehanizama savremenog čoveka. Telo ne uspeva da preradi toksične materije i one se skladište u tkiva, stvarajući podlogu za razvoj mnogih hroničnih bolesti i organizam ulazi u ’’crvenu zonu’’.

Ubrzani tempo življenja i nedostatak vremena nas, međutim, često primoravaju da tražimo „prečice“, brza rešenja. Sasvim je sigurno da treba početi od ishrane jer to je ono što sami možemo da sprovedemo. Za zdrav način života i mladolik izgled, neophodno je da unesete promenu u svoje svakodnevne navike, a u tome vam mogu pomoći i detoks programi.

 

Glavna karakteristika detoksikacije jeste to što ona čisti organizam iznutra: digestivni trakt, krv i sitne ćelije koje čine naše telo. Ako se pridržavate ovakvog programa čišćenja samo nekoliko dana, ubrzo ćete videti rezultate na svojoj koži koja će biti čistija, oči će vam biti svetlije i sveže, kosa sjajnija, a vi ćete imati mnogo više energije.

 

40px
40px
Prvi dan moguće su glavobolje, međutim, prednosti i osećaj za ceo organizam koje ćete steći – ubrzo će vas naterati da zaboravite na kratkoročne prepreke i posvetite se dugoročnoj brizi za svoje zdravlje i telo. Tokom detoksikacije organizma, savetuje se izbegavanje intezivnih treninga, ali zato se preporučuje šetnja ili neki vid istezanja.

 

 

 

 

 

 

 

40px
Zašto je uopšte potrebno čišćenje organizma?

Noćno obilaženje frižidera, brza hrana, kalorične i masne namirnice, previše slatkiša i grickalica, nekoliko šoljica kafe i gazirana pića ostavljaju tragove na vašem telu – unutra i spolja Posledice su sporije kruženje limfe, nakupljanje suvišnih kilograma, beživotna koža, umor…

 

Detoksikacija (prirodnim sokovima) u ovom vam slučaju može pomoći. Sveže ceđeno voće i povrće bogato je antioksidansima, vitaminima i mineralima koji čiste i toniraju vaše telo.

 

Ako redovno sređujete svoj stan ili kuću, razmislite, možda bi, makar povremeno, trebalo pospremiti i svoj organizam. Zato se detoksikacije ne bi trebalo plašiti, već slaviti svaku neprijatnost i bol koji osetite. Prihvatite ih i imajte na umu da će vam se vratiti višestruko.