Oblik i veličina zadnjice uslovljeni su genetikom.
Ali, to ne znači da je ne možete ”popraviti” i da ona ne može izgledati čvrsto, zategnuto i seksi!
 

Gluteus je poprilično ”lenj” mišić. Svakodnevne aktivnosti poput hodanja, penjanja uz stepenice i slično, dovoljne su za neko osnovno aktiviranje i održavanje mišića, ali ne i gluteusa. Gluteus traži direktan i eksplozivan pokret koji će ga aktivirati.

Najviše su ugroženi ljudi čiji je posao vezan sa svakodnevno višesatno sedenje. Kod njih problem može dobiti mnogo veće razmere, poput skraćenja mišića fleksora kuka čija direktna posledica su gubljenje pokretljivosti i pojava bola u donjem delu leđa, kolenima, itd.

Zato, u svoj plan treninga obavezno uvrstite i sledeće vežbice, koje će vam lepo oblikovati noge, ali i zadnjicu posebno… 🙂

 

Čučnjevi su najbolje vežbe za vaše noge. Razne verzije čučnjeva će vam pomoći da učvrstite ne samo mišiće prednje i zadnje lože, već i unutrašnje i spoljašnje mišiće i, što je najdivnije – guzu.  Ništa ne podiže guzu tako uspešno, kao čučnjevi, provereno! 🙂

Izvođenje vežbe – raskoračni stav, stopala su paralelna i u širini kukova. Ruke ispružite ravno ispred sebe, paralelno sa podom. Spuštajte se zadnjicom prema dole, dok ne stignete gotovo u sedeću poziciju, ali pazite da kolena ne prelaze vrhove nožnih prstiju. Leđa su prava. Oslonac treba da bude na petama. Polako se podižite prema gore i nakon što se ispravite čvrsto zategnite mišiće zadnjice.

 

Podjednako efikasan kao čučanj – iskorak će vašu guzu učiniti čvrstom i seksi.
Izvođenje vežbe – stanite uspravno, stopala su spojena, ruke su na kukovima. Iskoračite jednom nogom napred (oslonac prvo ide na petu, zatim na prste), a kolenom druge se spuštajte prema tlu. Pazite da koleno noge koja je ispred ne prelazi vrh prstiju. Kada koleno noge koja je iza tela bude blizu podloge zadržite se u tom položaju nekoliko sekundi i lagano se vratite u početni položaj. Na kraju snažno stegnite mišiće zadnjice.

 

I još jedna odlična vežba za zatezanje zadnjice.
Izvođenje –  lezite na leđa sa savijenim kolenima. Stopala su u širini kukova, a ruke su položene uz telo. Pete čvrsto oslonjene na tlo. Visoko podignite kukove i zadnjicu u vazduh, ali da grudi i leđa ostanu na tlu. U najvišoj poziciji čvrsto zategnite mišiće zadnjice i zatim se spustite dole. Teža varijanta ove vežbe je da se ruke podignu visoko u vazduh ili kada je podignuta zadnjica da približavate i odaljavate kolena.

Najvažnije sredstvo u borbi za privlačnu guzu je vežba, a zatim ishrana. Vežbanje sagoreva kalorije, ubrzava metabolizam i cirkulaciju i pojačava protok limfe pa je, osim za mršavljenje i oblikovanje tela, takođe odlično za smanjenje i prevenciju celulita.

Tako daaa…pokret! 🙂