Svi znamo koliko je povrće zdravo, ali često grešimo u njegovoj pripremi.
Izvucite najbolje!
Neke vrste povrća kuvanjem gube važne nutrijente, kao što su recimo vitamin C ili folati, vitamini B grupe. Nutricioisti kažu da određene vrste povrća treba da konzumiramo sirove ili “jedva” kuvane, dok neke vrste više hranljivih sastojaka imaju kad se termički obrade.

 

Povrće koje je zdravije kuvano
Kuvanjem paradajza razaraju se tvde ćelijske membrane i oslobađa se likopen, koji štiti od raka. Brojne studije su potvrdile da konzumiranje povrća koje sadrži likopen smanjuje rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti, a istraživanje iz 2002. godine pokazalo je da se kuvanjem povećava količina likopena u paradajzu.
Kuvanjem, pečurke oslobađaju određene vrste polisaharida koje takođe štite od raka, a isto važi i za špargle koje u kuvanoj formi imaju više antioksidanata nego u sirovom stanju.

 

Povrće koje je zdravije sirovo
Brokoli, karfiol, prokelj, kelj i kupus najzdraviji su sirovi ili ubačeni u ključalu vodu tek da “ogreznu”. Ovo povrće sadrži glukozinolate koji štite od raka, kao i enzime mirosinaze koji poboljšavaju rad imunog sistema. Ali, kuvanjem se ovi korisni sastojci uništavaju, pa je zbog toga najbolje ovo povrće jesti u sirovom stanju ili tek kratko kuvano.
Najbolja opcija za kuvanje bilo koje vrste povrća, uzgred budi rečeno, je kuvanje na pari, pošto se tako zadržava najviše zdravih i hranljivih materija.
Luk takođe sadrži antiimflamatorne supstance koje štite i od raka pod imenom organosulfidi, koji su “krivi” i za to što vam suze oči kad seckate crni luk. Ali, ovo povrće takođe je najbolje jesti u sirovom stanju pošto termička obrada deaktivira organosulfide.

 

Povrće koje je zdravo i kuvano i sirovo
Ovde spadaju paprika, spanać, šargarepa i svo drugo povrće bogato vitaminom C. Kuvanjem se smanjuje sadržaj vitamina C, ali ako ovo povrće kuvate na pari, nivo antioksidanata i karotenoida koji snižavaju rizik od problema sa vidom i određenih tipova kancera, ostaće stabilan.

 

Izvor: Mondo