Stručnjaci ukazuju da dobro odabrana hrana za doručak može poboljšati koncentraciju, dati snagu i energiju, pa čak pomoći da se održi zdrava telesna težina i zato je doručak najbitniji obrok.

U svim savremenim istraživanjima o zdravoj ishrani, preporučuje se 4 do 5 obroka u toku dana, što znači da treba jesti i nešto ujutru i nešto u toku dana, pa i nešto uveče. Ne treba preskakati doručak niti zanemarivati večeru.

Doručak smanjuje suvišne kilograme u svim receptima za dijete, ali je efikasan i protiv gubitka apetita. Istraživanja su pokazala da ljudi koji redovno doručkuju imaju manju težinu od onih koji preskaču doručak. Dokazano je da se redovnim doručkom smanjuju problemi sa nadimanjem, lošom probavom, zatvorom, mučninom, mamurlukom… Takođe, redovan doručak preporučuje se za održavanje korisnog nivoa šećera u krvi, naročito dijabetičarima i sportistima, a ima i značajno mesto u prevenciji bolesti srca, bolesti krvnih sudova i visokog krvnog pritiska.

Pravilnom ishranom, sa doručkom i više manjih obroka u toku dana, mi pravilno opterećujemo organizam i omogućavamo mu da normalno finkcioniše čitavog dana.

Danas je izgleda postalo pomodarstvo da se prvi jutarnji obrok zameni nekim kafama, smutijima… Zagovornici ove “metode” tvrde da ovakav “obrok” pospešuje produktivnost i motivaciju tokom dana, smanjuje osećaj gladi i tako dalje. Realno, radi se o preskakanju doručka, jer to nije obrok!

Za početak dana treba jesti hranu koja ima proteine, šećer i ugljene hidrate, kako bi organizam dobio “početno gorivo” za predstojeći naporan dan. Doručak ne treba da bude oskudan, ali ni preobilan.

Poznata narodna izreka kaže: “Doručak pojedi sam, ručak podeli sa prijateljem, a večeru pokloni neprijatelju!”