Verovatno vam je već dobro poznato da možemo imati ili izgovore ili rezultate. Na vama je da izaberete i shvatite šta želite! 🙂

 

1. Danas ne mogu da treniram, jer sam iscpljen/-a od napornog dana.

Skoro svaki dan bismo mogli koristiti ovaj izgovor kao razlog da ne odemo na trening. U gustom dnevnom rasporedu, previše ste umorni da biste se sad još mučili da vežbate.

ALI upravo će vas kvalitetan trening učiniti odmornima u ostatku večeri i bićete poletniji u predstojećem radnom danu. Neka vam te misli budu motivacija sledeći put kada budete pomislili da zbog umora propustite trening. Ili vaše vežbe odradite ujutru ili tokom vikenda. To činite zbog sebe!

 

2. Prespavao/-la sam jutarnji trening, jer nisam mogao/-la da ustanem.

Ukoliko ste isplanirali da vežbate pre posla, a od 10 planiranih treninga – odradili ste samo 3, možda je vreme da pokušate da ipak trenirate popodne. Jutarnje vežbanje je vrlo korisno, jer vam daje energiju za ceo dan, ali ako prespavate skoro svaki trening – neće vam mnogo pomoći.

Zapamtite, nije važno kada trenirate – već da to činite redovno. Svaki sledeći put kada ”prespavate trening” – odradite ga kasnije u toku dana i pokušajte ostati dosledni toj odluci.

 

3. Napolju pada kiša i ružno je vreme.

Kiša i nepovoljni vremenski uslovi na mnoge imaju loš uticaj. Ako i vi patite od toga, uverite sami sebe kako će vas trening rešiti glavobolje i lošeg raspoloženja. Svaki put kad se setite tog dobrog osećaja nakon vežbanja i kako je bolje biti aktivan, umesto da ste celo popodne proveli ležei ispred televizora.

Ukoliko trenirate isključivo napolju, u slučaju lošeg vremena – trenirajte kod kuće ili pronađite alternativni prostor za vežbanje.

 

4. Ne mogu na trening, jer sam se prejeo/-la posle posla.

Nakon posla ste došli kući i ne možete da izdržite tih sat vremena koji vas dele od treninga, pa ste se najeli. Punog stomaka, sami sebe uveravate kako sada ne možete da vežbate, jer će vam biti muka. U pravu ste, ali je o tome trebalo ranije da razmišljate.

”Ne stignem da jedem preko dana.” – izgovor koji pokazuje da nemate volju za dobrom organizacijom. Isplanirajte nutritivno bogat ručak, što ranije u roku dana, a ako se desi da ogladnite pre treninga, pojedite bananu, šaku orašastih plodova ili energetsku pločicu. Nabrojane namirnice možete pojesti kao međuobrok, čak i 10 minuta pre treninga, a daće vam potrebnu energiju da izdržite predstojeću aktivnost. Nakon treninga, slobodno se nagradite zasluženom (zdravom) večerom. 🙂

 

5. Trebalo bi da se vidim sa prijateljima.

Pozvani ste na piće, u bioskop ili na koncert. Uvereni ste da to opravdava propušteni trening.
Većina vaših prijatelja jako dobro zna kojim danima i u kojim terminima trenirate. Ako vam obaveze ne dopuštaju redovne termine treninga, pronađite barem jedan dan u nedelji koji će biti rezervisan za vežbanje, a ostale dane prilagodite obavezama.

Kvalitetan trening možete odraditi kroz najviše sat vremena, pa dogovoreno druženje može toliko da pričeka 🙂 Uz dobru organizaciju, moguće je odraditi većinu stvari sa liste prioriteta.

 

6. Svađa/loša vest.

Koliko god se negativne emocije činile opravdanim razlogom da ne vežbate, pokušajte osvetiti to koliko vam trening može pomoći da podignete svoje raspoloženje.

Vežbanje vam pomaže da izbacite negativne emocije, pa ćete možda nakon treninga na predstojeći problem gledati drugačije.

 

7. Što možeš danas – ostavi za sutra.

Nemojte biti poput onih koji odlažu planove bez opravdanih razloga. Gomilanje obaveza i svih dodatnih aktivnosti u koje spada i vežbanje – na kraju rezultira još većim stresom, nezadovoljstvom i osećajem da niste ništa napravili.

Istina je da ne uživaju svi podjednako vežbajući. Mnogima je trening nešto što samo ”odrađuju”. Zato, napravite plan treninga i svaki put kada uspete, nagradite sebe nečim što će vas učiniti srećnima.

 

Krenite od sebe i ne upoređujte se sa drugima, jer svako ima svoje prioritete. Ako makar razmišljate kako bi trebalo da počnete sa vežbanjem – već ste korak bliže cilju. Napravite svoju listu sa razlozima zbog kojih vežbate i svaki put kada budete hteli da odustanete – ponovo ga pročitajte.

Vežbajte redovno i budite fit!!!