Savremena istraživanja u oblasti sportske medicine i medicine rada ukazuju na sve veći broj problema koji se kod svih generacija javljaju kao posledica lošeg držanja tela. Redovno fizičko vežbanje, kao i pravi izbor treninga u velikoj meri može popraviti opšte fizičko stanje vašeg organizma.

Pored izuzetnog vizuelnog efekta, čvrst, oblikovan i zategnut stomak je važan iz još nekoliko razloga. Na prvom mestu, dobar stomak obezbeđuje podršku donjim leđima i unaprediće sveukupno držanje i stabilnost. Ako vam fizički izgled nije primarni motiv, možda bi zdravlje kičme trebalo da bude? Na drugom mestu, zategnut stomak održava nas generalno u dobrom zdravlju, jer prekomerne naslage mogu dovesti do srčanih oboljenja i dijabetesa (naročito kod muškaraca).

 

Na loš stomak utiče – genetika, stres, menopauza, spor metabolizam, lošije varenje, ISHRANA… Međutim, važno je da znate da BILO KO – može da razvije sjajan stomak. Problem je samo u tome što većina ljudi ne zna šta je potrebno za čvrst i zategnut stomak, a i kad znaju, većini nedostaje disciplina i volja.

A šta je potrebno? Smanjite kalorije, ali tako što ćete jesti više proteina i sporo otpustajuće hidrate, kao i esencijalne masti. Manje obroke raspodelite na svaka 3-4 sata. I trenirajte. Vežbe za celo telo, sa posebnim treninzima kojima se posvećujete samo stomaku. I naravno, kardio nikada i nikako ne zapostavljajte.

 

Ali…zapamtite ono sa početka – stomačni mišići ne služe samo za ukras.

Oni su od velikog značaja, jer telu pružaju ravnotežu tokom hodanja, učestvuju u disanju, kašljanju, kijanju… i ključni su za sportske aktivnosti bez obzira da li vežbamo redovno ili samo povremeno.

Iz toga proizilazi sa stomačni mišići:
– brinu o zdravlju kičme;
– brinu o stabilnosti našeg tela;
– koriguju eventualne neusklađenosti snage mišića;
– poboljšavaju držanje;
– pomažu boljem opštem funkcionisanju čitavog tela.