Najčešće možemo pročitati koje sve benefite imamo od vežbanja. Međutim, retko ko razmišlja šta se to može desiti ukoliko nemamo redovnu fizičku aktivnost. Zato za vas izdvajamo neke od posledica, koje se nadamo da će vas motivisati da se pokrenete već danas!

Povećava se nivo insulina u krvi. Nakon nedelja provedenih bez vežbanja kod pojedinaca se razvija smanjena osetljivost na insulin pa zbog toga telo mora proizvesti veiše insulina da bi uradilo isti posao. Kada veike količine insulina kruže telom i ne upotrebljavaju se one mogu izazvati određene upale i nauditi organizmu. S vremenom učestalo povećavanje nivoa insulina može povećati rizik od srčanih obolenja, gojaznosti i dijabetesa.

Mišićna masa opada. Nakon nekoliko propuštenih treninga, mišićna masa će se jednostavno opustti, a neki mišići će čak promeniti oblik i to u vrstu mišićnih vlakana koja se puno lakše umaraju. Održavanje mišićne mase veoma važno, posebno kako starite.

Povećava se telesna masnoća. Kada se mišićna masa počne da opada, ona gubi sposobnost za sagorevanje masti što rezultira skladištenjem masti. Održavanjem mišićne mase laganim vežbama – vi održavate i sposobnost tela da sagoreva masnoće, jer što više mišića – to je veća potrošnja masti.

Bićete pod stresom. Kada redovno vežbate štitite se od lošeg uticaja svakodnevnog stresnog života, osećate se anksiozno i depresivno. Dobro je poznato da se vežbanjem luči endorfin, a to mnogo pomaže pri oslobađanju od stresa.

Krvni pritisak raste. Ako ne verujete proverite, ali danima kada ne vežbate vaš krvni pritisak je znatno viši nego kad vežbate. Ako odlažete treninge duži vremenski period, krvni pritisak može porasti do krizne granice.

Libido ispašta. Ne samo da će ispaštati vaše spavanje, već ćete osetiti i posledice u vašem seksualnom životu. Sa redovnim vežbanje libido se povećava, a prestankom vežbanja se smanjuje pa možete osećati manju potrebu za seksom nego inače.

Mozak ispašta. Vežbanje podstiče rast novih ćelija u mozgu, a ako ne vežbate vaše pamćenje i koncentracija mogu naglo oslabiti. Ako ne vežbate nedelju ili dve, količina sivih ćelija se naglo smanjuje.

 

Nismo uvek raspoloženi za trening, ali kada vam i dođu takvi dani – naterajte se da makar prošetate pola sata. Važno je samo da se krećete, a verujemo da će nakon nekog vremena fizička aktivnost postati vaša opsesija bez koje nećete moći i konstantno ćete hteti još…posebno kad vidite prve plodove vašeg rada, odnosno kako vam se telo oblikuje, koliko više kondicije imate i kako se bolje osećate 🙂