Broj na vagi nije mera zdravlja niti vašeg izgleda, ali svakako može biti jedan od pokazatelja.

Velika je verovatnoća, ukoliko ste na dijeti i pokušavate da skinete kilograme, da u svakom momentu znate koliko ste teški. To je nešto što pratite na dnevnom nivou putem sobne vage i verovatno se merite kad ustanete, kad dođete kući sa posla, posle tuširanja…

Broj koji vaga pokazuje često može da varira i po nekoliko kilograma. U zavisnosti od doba dana, količine tečnosti u vašem telu, da li se merite pre ili posle treninga, na svojoj vagi ili u teretani, kod prijatelja, komšije… možete da primetite i raspon od po 3 – 4 kg. Kako onda možete objektivno da pratite i kontrolišete svoju kilažu?

 

Telesna kompozicija
Pod telesnom kompozicijom podrazumevamo sastav ljudskog organizma predstavljen veličinom i grupisanjem postojećih merljivih segmenata iz kojih se sastoji.
(Ugarković, D., 2004, Biomedicinske osnove sportske medicine)
MUŠKARCI ŽENE
Koštano tkivo 18% 16%
Mišićno tkivo 42% 36%
Masno tkivo 12% 18%
Ostatak 28% 30%

Voda je sastavni deo svih ovih segmenata i čini 60 – 70% celokupnog organizma. Ostatak čine belančevine, masti, ugljeni hidrati, neorganske materije itd.

 

Šta se događa kada vežbamo?

Na početku, ljudi su uglavnom motivisani da unose velike promene u svoj život. Osim toga što se fizički aktiviraju, neretko se dešavaju i potpune promene režima ishrane i načina života. Smanjuje se unos masti i UH, povećava se unos proteina i tečnosti, ubrzava se metabolizam, cirkulacija i izbacivanje štetnih materija.

Bilo koja od ovih novina imaće efekte na naše telo, ali sumarni efekat u tako kratkom roku izazvaće neku vrstu šoka. Organizam će brzo početi da reaguje preraspodelom materija u svojoj kompoziciji kako bi se prilagodio novoj situaciji. Mi to doživljavamo kao proces mršavljenja i oduševljeni smo što smo, u tako kratkom roku, uspeli da uđemo u odeću dva broja manju.

Zadovoljni smo, svi nas hvale, imamo motivaciju, energiju i čini nam se da možemo sve da postignemo.

ALI!

Onda se dogodi da dođemo do faze ”stagnacije”. Prvi zalet je prošao, telo je uveliko izbacilo višak vode i glikogena, adaptiralo se na nove napore, a topljenje masti kao da posustaje. Na to moramo biti psihički spremni, jer je realno moguće izgubiti pola kilograma do kilogram masti za nedelju dana.

Još jedna stvar o kojoj treba voditi računa je da će, uz pravilno doziran trening i oporavak, doći i do rasta mišića. Uvećanje mišićne mase će nam s jedne strane pomoći, jer će trošiti energiju (kalorije) čak i dok mirujemo. Dok 5 kg mišića potroši 50 – 60 kcal u miru, ista količina masti potroši samo 20. S druge strane, ako gledamo samo vagu, ovo može da nas dovede do zaključka da smo se ugojili.

 

Dakle, ukoliko vam je cilj gubitak težine – fokusirajte se na obime, i budite strpljivi. 🙂