Navika predstavlja rutinski oblik ponašanja koji se dešava na  podsvesnom nivou i o kom ne moramo da razmišljamo. To su svi oni oblici ponašanja koji se iznova ponavljaju po nekoj nužnosti, sami od sebe, često bez aktivnog učešća naše svesti. Postoje pozitivne i negativne navike. One negativne, kao što znamo, često imaju zadovoljavajuće benefite. Prejedanje, pušenje, napijanje, igranje igrica…i to sve izaziva u nama određeno zadovoljstvo.

 

Navike funkcionišu po obrascu. Sve počinje “podsetnikom” – to je stimulans koji inicira određenu aktivnost. Zatim se nastavlja rutina – sama aktivnost. I na kraju, nagrada – benefit/osećaj nakon aktivnosti. Spomenutim prejedanjem i pušenjem, npr.osećamo smirenost i emotivnu sigurnost, “ubijamo” dosadu i slično.

 

Da bismo se rešili loših navika u životu, potrebno je prvo da budemo svesni tog stanja u kom se nalazimo. Kada ručamo i siti smo, i nakon toga mahinalno krenemo i za čokoladicom, treba da se zapitamo – da li nam je to stvarno potrebno, da li to želimo…da li je to SVESNA RADNJA ili mehanička odluka?

 

Zatim sledi KLJUČNA STVAR U MENJANJU LOŠIH NAVIKA – potrebno je promeniti rutinu, dakle, negativnu naviku zameniti pozitivnom. I, onda, kada osetite nezadovoljstvo, stres, kada vam je dosadno – vi obujete patike i odete u šetnju, odradite trening, sredite kuću…ne otvorite frižider i pojedete sve što nađete.

Ne postoji drugi način da se rešite loših navika, osim ako ih ne zamenite dobrim i usvojite ih zauvek. Ne možete samo prestati da jedete slatkiše. Mora se stvoriti druga “opsesija”. I zato npr. TRENING jeste LEK ZA SVE. Jer, pruža taj dobar osećaj, luči se endorfin i prosto nas zadovoljava. I zato ja, kada me pitaju šta je bitnije, ishrana ili trening, dajem makar 1% prednost treningu.

 

#VerujteJoci 🙂

Jovana Neđić