Previše šećera neće učiniti nikakvu uslugu za vaše fizičko ili mentalno zdravlje. Isto važi i za voće!
Obradili smo 3 tvrdnje koje se tiču šećera u voću – i šta bi trebalo da znate pre nego što uzmete sledeću bananu?

Veliki banana ima 17 grama šećera, skoro kao i bilo koja prosečna čokoladica. Istina jeste da to nije ”dodati” šećer, ali svakako je šećer. Samo što banana, uz šećer sadrži i vitamine A, C, folate, kalijum, vlakna i druge antioksidante.

Voće sadrži fruktozu, vrstu šećera koja obrađuje isključivo jetra. Uneti u sebe previše fruktoze u kratkom vremenskom okviru može biti štetno, jer je jetra pretvara u masti, zbog nemogućnosti da je preradi tako brzo. Nagomilavanje masti može izazvati opasnosti za jetru. MEĐUTIM, jetra neće pretvoriti fruktozu u mast, ako se ispoštuju određena ”pravila”. Dakle, ne bi trebalo da unesete više kalorija nego što vam je potrebno, i trebalo bi da vodite računa o količini fruktoze. Ukoliko dnevno unosite 100-150 grama fruktoze, povećava vam se rizik od povišenih triglicerida u krvi, a to prethodi masnoj jetri.

Istina jeste da nije bitno da li glukoza (čitaj – šećer) dolazi iz soka ili pomorandže – sve isto podiže šećer u krvi. Kod zdravog pojedinca, normalno je da se šećer u krvi povećava nakon jedenja ugljenih hidrata. Telo oslobađa insulin kako bi ga vratio na stabilne nivoe. Šećer u krvi nije dobar razlog za izjednačavanje pomorandže i soka, osim ako imate insulinsku osetljivost ili dijabetes – u tom slučaju ćete možda morati ograničiti i unos voća.

Nemojte ignorisati tvrdnje da i voće utiče na povećanje telesne težine, srčane bolesti, dijabetes i još mnogo toga. Umesto opsednutosti voćem, fokusirajte se na zdravu, dobro uravnoteženu ishranu koja uključuje raznovrsnost. Na primer, umesto voća u ”smutiju”, potrudite se da prvenstveno obezbedite dovoljno ”zeleniša”.