Naše telo ima mnogo organa, brojne sisteme, hiljade hemikalija i milijarde ćelija koji su osmišljeni da nas izleče od svega, i oni će to uraditi odmah, ako im samo damo priliku. Način na koji treba da damo našem telu šansu da nas izleči, jeste da vodimo zdrav način života i stvorimo uslove za lečenje i naše telo će uzeti stvar u svoje ruke i uraditi sve ostalo što je potrebno.
Dr Ričard Šulc

Detox, kako se popularno zove u 21. veku je čišćenje organizma od svih štetnih materija koje smo uneli putem hrane, alkohola, duvana, itd. u naš organizam tokom života. Unošenjem sokova od povrća i voća, odmaramo organizam od novog unošenja štetnih materija, odmaramo ceo digestivni trakt od varenja i ostavljamo prostor organizmu da poveća broj belih krvnih zrnaca samim tim pojača naš imuni sistem.

 

Prestanite da radite ono što vas čini bolesnima.
Počnite sa onim što čisti, neguje i jača vaše telo.

 

ODAKLE DOLAZE TOKSINI?

Danas je sve puno toksina. Mogu biti uneti kroz hranu, vazduh, kroz kožu, a čak mogu biti stvoreni u samom telu kao normalan metaforički proces. Bez obzira na čistu ishranu, toksine unosite svakodnevno. Zbog toga je potrebna detoksikacija tela. U našem telu postoje dva organa koja vrše čišćenje. To su jetra i bubrezi. Oni rade na filtriranju materijala iz krvi telesnih tečnosti, kako bi ih pripremili za izlučivanje i izbacivanje iz tela.

 

ZAŠTO DETOKS?

Ako se telo samo čisti, zašto nam je potreban detoks program? Jedan od najvećih razloga je to što imamo dosta toksina u telu, i koje ono samo odbacuje kao nezdravo. Svakodnevno apsorbujemo mnogo toksina, kao što su izduvni gasovi, aditivi, hormoni u hrani, hemikalije u vodi, hemikalije u sredstvima za čišćenje i za negu tela itd. Prirodni toksini su nešto drugo. Ako živite van gradova, gde nemate dodira sa hemikalijama stvorenih od strane čoveka, vašem telu nikada ne bi trebao detoks program. Ali ako živite u modernom svetu, vašem telu je neophodna pomoć da se oslobodite štetnih materija. Dobro isplaniran detoks program, trebao bi da podrži vašu urođenu funkciju jetre i bubrega, limfe i sistema za varenje.

 

DA LI JE VREME ZA DETOX?

Vaš budilnik glasno zvoni! Ozbiljno iznervirani ovim grubim prekidom sna, otvarate oči ili bar pokušavate da ih otvorite. Umesto toga, kapci su vam poput šmirgle, pritiskate dugme za odlaganje alarma i pre nego što ste postali svesni toga, ponovo ste zadremali. Pet minuta kasnije dešava se isto sve dok konačno ne uspete da se izvučete iz kreveta.

Ako ovo opisuje vaš tipičan početak dana, onda vam je zaista potrebno nešto. Evo i nagoveštaja …ne, to nije kafa, ali zaista zvuči kao da je vreme da započnete neki program za čišćenje organizma.

U današnjem svetu svi smo toliko zauzeti raznim obavezama da zaboravljamo da zastanemo, napravimo pauzu i uživamo u prirodi. Kao da nam se takav život prišunja i pre nego što uvidite to, ovako definišete svoj život, glavoboljama, lošim varenjem, lošom kožom i osećajem iscrpljenosti. Vaši kapaciteti za borbu sa stresom su smanjeni i postejete nervozni, možda čak i ljuti.

Znate šta? Zaista ne mora da bude tako. Zar ne bi bilo sjajno kada bi se svakog dana (ili bar većinom dana) budili osveženi i puni energije? Izbor je na vama, ali pravi izbor možete napraviti samo ako znate i razumete šta vam se događa i šta treba učiniti povodom toga.

Način na koji se osećate je u velikoj meri rezultat sposobnosti vašeg tela da se bori sa toksinima. Iako je vaše telo napravljeno tako da se automatski čisti i obnavlja, čak i u najboljim okolnostima rad koji telo obavlja je otežan varenjem zasićenih masti, visokih nivoa proteina i velikim količinama šećera i soli u našoj ishrani.

 

Povrh toga, tu je i koktel zagađenja okoline koje je u stalnom porastu, stresni životi koje vodimo, manjak fizičke aktivnosti, aditivi, hormoni, antibiotici i pesticide koje unosimo kroz hranu.

Tumačenjem znakova (npr. umor, mrlje na koži, nadutost, suva kosa i podočnjaci), možete videti da vaše telo ne funkcioniše baš najbolje. Osim ukoliko ne učinite nešto da popravite ovo stanje, nagomilavanje toksina u telesnim tkivima može značajno smanjiti vašu vitalnost, što dovodi do prevremenog starenja i čak degenerativnih bolesti.

 

S vremena na vreme treba da zastanete i date sebi i svom telu priliku da se odmori i izgradi vaš imuni sistem. Odvojite vreme da se opustite, konzumirate samo zdravu hranu, zdrava pića i omogućite prirodnom mehanizmu vašeg tela za lečenje da se oporavi i poboljša.

Kod detoksikacije nije stvar o poricanju stanja u kome se nalazimo, već o tretiranju tela na način koji ono zaslužuje i investiranju u buduće zdravlje.

 

Nazdravimo vašem telu, umu i duši!


Dodatni izvori: tincturia.com, kurir.rs